Archimedes F

Bromma

Stockholm

Kommun
Stockholm
Område
Bromma
Antal bostäder
- st
Antal lokaler
1 st

Områdets största fastighet med förskola i huset

Mellan Bromma Blocks och Bällstaviken i Bromma ligger Archimedes.

På fastigheten finns idag tre befintliga byggnader om totalt 18 200 kvm kontor och lager, där det mesta bevaras och byggs om. Totalt, inklusive flera nya byggnader, byggs cirka 1 000 bostäder, lokaler och en förskola, fördelat på sju etapper.

I kvarteret möter flera tidsepoker varandra i en kombination av klassisk arkitektur, industrialism och modernism. I områdets mitt skapas en barnvänlig park och ett torgstråk med promenadmöjlighet genom Mariehäll till den planerade strandparken utmed Bällstaviken.

Med kommande gångbro över Bällstaån nås Sundbyberg centrum med fem minuters promenad eller tre minuter med tvärbanan. Bromma flygplats finns på 10 minuters promenadavstånd. I Sundbyberg Centrum finns både tunnelbana, pendeltåg och fjärrtåg samt service. Mer service finns i närliggande Bromma Blocks.

Målet med området är att omvandla befintliga industri- och verksamhetsområden till en levande stadsdel med en tät, attraktiv och promenadvänlig boendemiljö. Archimedes F, eller ”Färjan” ligger i områdets norra del. Byggnaden är uppförd 1979 och bidrar med sitt industriella, närapå brutalistiska, utförande till den varierade arkitekturen i området.

Fastigheten som idag består av kontorslokaler kommer att konverteras till bostäder. På taket byggs 2-3 nya våningsplan med en indragning från nuvarande fasad vilket skapar stora terrassytor med fantastisk utsikt. Högre upp bryts den klassiska byggnaden av med en modernare utformning.

Totalt omfattar huset cirka 500 lägenheter, varav majoriteten av lägenheterna är 2 rum och kök. Alla lägenheter kommer ha balkong eller uteplats och tillgång till garage.

I bottenvåningen kommer det finnas lokaler med närservice. I huset kommer det även finnas en förskola.

Fastigheten kommer uppnå kraven för miljöbyggnad silver och kommer få digitala lås, bil- och cykelpool, paketrum och annan kringservice.

Bilder

Se även